עוד חוזר הסיפור

חלק מן הנוף המקומי. סניף "סיפור חוזר" בעיר התחתית (צילום: נופר לארי)

חנות ספרים, עמותה חברתית-סביבתית ומרכז קהילתי – "סיפור חוזר" מציעה חוויה מיוחדת במינה לקונים ולמוכרים כאחד

נופר לארי

מגיל צעיר מאוד אני רגילה להעביר את ימי השבת בקריאת ספרים. במשך השנים, בין שאר בזבוזי החודש, תמיד שמרתי כסף בצד לקניית ספרים ברשתות הגדולות. אלא שמאז שהפכתי לסטודנטית תפרנית הפך הדבר למאתגר במיוחד. אז עברתי להשאלת ספרים מכל מכריי הקרובים. וכשאת מאגר הספרים שלהם מיציתי עד תום, נאלצתי לחפש פתרון נוסף.

ואז נחשפתי ל"סיפור חוזר", רשת חנויות ספרי יד שנייה חברתית אותה מפעילה עמותת "שכולו טוב". הרשת פועלת בין השאר לקדם סדר יום סביבתי בתחום הספרים, והיא הקימה יותר מ-40 מוקדים ברחבי הארץ, שבהם ניתן למסור ספרים לשימוש חוזר. "תהליך ההדפסה ותעשיית הנייר בכלל והספרים בפרט, הפכו לתעשייה החמישית בגודלה בהשפעתה על הזיהום בעולם" מספרת ניצן שירי, מנהלת המוצר של "סיפור חוזר".

מלבד הפעילות הירוקה, הרשת מקדמת סדר יום חברתי רחב יותר. מאז 2005 עוסקת הרשת בהכשרה תעסוקתית בקהילה של אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים. בשיתוף משרד הבריאות, הרשת מספקת מסגרת שיקומית לכ-3,000 משתקמים מכל הארץ, שמקבלים כלים מקצועיים והכשרה באיסוף, מיון ומכירת ספרים. המשתקמים העובדים בפרויקט אחראים על ניהול עמדות הספרים, מיון ובחירת הספרים, סידור הספרים על המדפים ובקרה מול מנהלי בתי העסק. כל העבודות הללו מתבצעות בסביבה מוגנת ומכבדת. בנוסף, המשתקמים העובדים ב"סיפור חוזר" מקבלים ליווי והדרכה צמודה של מנהל האזור.

הרשת מציעה את ספריה למכירה בסכום קבוע של 20 ש"ח לספר, ומעניקה הנחה של חמישה שקלים בקניית ספר עבור כל ספר שנמסר לה. חנויות ספרי יד שניה הן לא דבר חדש, אך המיזם "סיפור חוזר" מציע משהו שחנויות יד שניה אחרות אינן מציעות. עם לקוחות הרשת נמנית ספיר מזוז, סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית. על חווית הקניה שלה היא מספרת: "קנייה ברשת גורמת לי להאמין שאני חלק מפרויקט מוערך. אנחנו גם מסייעים למען מטרה טובה – שילוב של בעלי מוגבלויות במעגל העבודה, גם מסייעים בצמצום הנזק הסביבתי כתוצאה משימוש חוזר בספרים, וגם קנייה ברשת חוסכת כסף". עוד היא מוסיפה ש"סטודנטים רבים מתקשים לקנות ספרים ברשתות הגדולות לאור המחירים הגבוהים. אני לא רוצה לוותר על האהבה שלי לקריאת ספרים בגלל עניין כספי. אם בעבר חיכיתי למבצעים מיוחדים ברשתות הגדולות, היום אני יודעת שאני לא צריכה לחכות למבצע, תמיד אוכל לרכוש ספר במחיר ידידותי".

למיזם סניפים רבים ברחבי הארץ. הסניף החיפאי ממוקם ברחוב העצמאות בחיפה, בין הפאבים והחנויות, והפך זה מכבר לחלק מן הנוף המקומי. מיד כשנכנסים מבינים שלא מדובר בחנות ספרים רגילה – היא מתפקדת בנוסף גם כבית קפה שכונתי, דבר שהופך את חווית הקנייה לחוויה תרבותית מיוחדת במינה. "מצאנו דרך לשלב בין האהבה הגדולה שלנו לספרים, לעשייה חברתית ולדאגה לסביבה בה אנו חיים" מספרת אורלי קובי, מנהלת החנות. "המיזם נותן הזדמנות לתהליך החלמה ושיקום באמצעות תעסוקה בסביבה נורמטיבית, עם ערך חברתי וסביבתי. אנחנו עוסקים בלהכשיר את המשתקמים, לבנות להם ביטחון ולעזור להם להתעצם".

ויש גם סיפוקים מסוג אחר. "כשעובדים עם ספרים ישנים, לא פעם נתקלים באוצרות שאנשים השאירו בספרים הישנים שהם מסרו," היא מספרת. "הספרים מגיעים לאחת מנקודות החלוקה, כך שברוב המקרים אין לנו מושג מי היו בעלי הספרים הקודמים, ובתהליך מיון הספרים לא פעם אנחנו מוצאים גלויות, מכתבי אהבה, והקדשות אישיות. היו לא מעט פעמים שמצאנו שטרות כסף ישנים חבויים בעמודי הספרים, ואפילו צ'ק ישן לחתונה שלא נפדה. יום אחד הגיעה אלינו אישה שחיפשה במשך שנים בחנויות רבות את הספר שאמא שלה ניצלת השואה הוציאה במהדורה מוגבלת, ואצלנו בחנות היא סוף סוף מצאה אותו," היא אומרת, "אני לא יכולה לתאר לך את גודל ההתרגשות והשמחה שהיתה בחנות".