מאות חברי סגל וסטודנטים השתתפו בעצרת שהתקיימה בקמפוס במסגרת יום המחאה נגד אלימות נגד נשים, אשר כלל עשרות אירועים ברחבי הארץ • "לא נשתוק עד שיהיה שינוי במדיניות הממשלה", קראו המארגנות
אסף גרשון
מאות סטודנטים, חברי סגל ואנשי מנהלה השתתפו בשבוע שעבר בעצרת נגד אלימות נשים שהתקיימה ברחבת מוזיאון הכט שבקמפוס האוניברסיטה. הלימודים באוניברסיטה הושבתו בזמן העצרת, שנמנתה עם אירועים רבים שהתקיימו ברחבי הארץ לרגל יום מחאה כלל-ארצי נגד אלימות נגד נשים.
יום המחאה היה יוזמה של מספר ארגוני נשים שעלתה בעקבות רצח הנערות יארא איוב וסילבנה צגאי בסוף נובמבר, ובמחאה על כך שמליאת הכנסת הכשילה יוזמה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בעניין. המארגנות קראו לנשים להכריז על יום שבתון ולא ללכת לעבודה, בדומה לקריאתם של מארגני מחאת הלהט"ב לפני מספר חודשים. לקריאה נענו כמה מהחברות הגדולות במשק, הכנסת וארגוני העובדים הגדולים, שאיפשרו לנשים לשבות בלי ששכרן ייפגע. במקביל אורגנו עשרות אירועי מחאה ברחבי הארץ, כאשר המרכזי שבהם התקיים בכיכר רבין בתל אביב.
את הטקס באוניברסיטה, שכלל נאומים בעברית ובערבית, פתח הנשיא פרופ' רון רובין והנחתה דיקנית הסטודנטים פרופ' ג'ני קורמן. נבילה אספניולי, אשת חינוך ופמיניסטית ערביה-ישראלית ואחת מיוזמות השביתה, פתחה את נאומה בדקת דומייה לזכר הנרצחות, ולאחריה טענה כי מדובר במצב חירום. "לא נשתוק עד שיהיה שינוי במדיניות הממשלה," אמרה. "הקול שלנו לא ישתוק… אנחנו נעשה מהפכה!" לבסוף הדגישה שהמאבק הוא "של נשים מכל מגזר במדינה, וחברים בו ארגונים של נשים יהודיות ופלסטיניות".
בין הדוברים היו גם שתי סטודנטיות, שרון תורג'מן ויסמין מורג, שקראו להשבית את הלימודים לאור המצב. הן קראו לסטודנטיות אחרות לקחת חלק במאבק כי "יש להן את הכוח להשפיע" ולהשתתף באירועי מחאה אחרים, כולל העצרת המרכזית בכיכר רבין. לאחר מכן, הן הקריאו את שמות 24 הנשים שנרצחו מתחילת השנה, תוך שהן מציינות את גילן ואת מקום מגוריהם, כפי שנהוג לעתים בטקסי זיכרון. השמות הודפסו על שלטים המדמים מודעות אבל שנתלו לפני העצרת ברחבי הקמפוס.
אחת הנרצחות, סיפראש אינעלם בת ה-36, למדה באוניברסיטה במסגרת "אוניברסיטה בעם" במשך שלוש שנים. היא נדקרה למוות בביתה שבשכונת קריית שמואל בחיפה ביוני השנה, על פי החשד על ידי בעלה שנגדו הוגש ביולי כתב אישום.
"באותו שבוע בו אישרו 2.1 מיליארד שקל לכוחות הביטחון, לא אישרו תקציב של 50 מיליון לאלימות נגד נשים", אמרה בנאומה עו"ד שני אלוני, מנהלת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בחיפה. עו"ד אלוני סיפרה כי כרגע התקציב של מרכזי הסיוע עומד על שישה מיליון ש"ח בלבד, וטענה כי "התקציב הדל הזה הוא תעודת עניות לממשלה ולחוסר הרצינות שלה כלפי הנושא החשוב הזה".
"ההתארגנות הייתה מדהימה במיוחד בהתחשב בעובדה שהעצרת התקיימה רק שבוע לאחר אסיפת החירום הארצית של ארגוני הנשים", סיפרה יסמין מורג מהחוג לתקשורת לאחר העצרת. "בפגישה, שבה נכחתי, עוד לא היה ברור לנו האם נוכל לאסוף מספיק אנשים לפעולות מקומיות צנועות יותר, האם נוכל לאסוף מספיק לעצרת או שיש לנו את היכולת להשבית את המשק. אז בהתחשב בהתארגנות המהירה, היה מוצלח".