מחאה שהובילו סטודנטית החוג לתקשורת סופיה חייטין ועיתונאית תאגיד השידור "כאן" שירה הדס נקר הובילה להגדלת הייצוג הנשי בכנס חיפה השני לתקשורת אסטרטגית, מ-15 אחוז ל-35 אחוז מהמשתתפים
אילנית מישייב ועינב רוזנברג
ביקורת חריפה על העדר כמעט מוחלט של נשים מרשימת הדוברים בכנס חיפה השני לתקשורת אסטרטגית, שנערך בחודש יולי באוניברסיטה, הובילה לשינוי של הרגע האחרון בהרכב המשתתפים בכנס על מנת ליצור יותר איזון מגדרי. מאחורי המחאה עמדו בין השאר סטודנטית החוג לתקשורת סופיה חייטין והעיתונאית שירה הדס נקר, שהגיבו בחריפות על ההרכב הלא מאוזן של הכנס ויצרו סחף שהוביל בסופו של דבר לשינוי דרמטי ברשימת הדוברים לאחר שזו כבר פורסמה. אם ברשימה הראשונית שפורסמה כשבוע לפני הכנס הופיעו 17 גברים ו-3 נשים בלבד (15 אחוז נשים), הרי שביום הכנס עצמו היה הרכב מאוזן מעט יותר שכלל 15 גברים ו-8 נשים (כ-35 אחוז נשים).
הכנס התקיים ב-6 ביולי ביוזמה משותפת של החוג לתקשורת ואיגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור בישראל (ISPRA). תוכנית הכנס פורסמה ב-29 ביוני באתרים שונים ובהם גם בעמוד החוג לתקשורת בפייסבוק. בתגובה לפרסום כתבה סטודנטית התואר השני בחוג סופיה חייטין עוד באותו ערב: "האם רק לי חורה שיש שלוש דוברות בלבד מתוך 20 דוברים? אבל העיקר שאורן חזן הוזמן… אני בטוחה שיש חברות כנסת לא פחות רהוטות ממנו שהיו שמחות לדבר על החוויה שלהן מול התקשורת. בעיניי יש טעם לפגם בהזמנה של חזן, ותמוה ומאכזב שהחוג נותן חסות לאירוע".
למחרת בבוקר, ובלי קשר לתגובתה של חייטין, פרסמה גם העיתונאית שירה הדס נקר מתאגיד השידור הציבורי "כאן" מחאה חריפה על הרכב המשתתפים בכנס, בין השאר בפוסטים בעמוד ארגון היחצנים PRguru ובקבוצת הפייסבוק הפמיניסטית "פוליטיקלי קוראת". "19 גברים מול 3 נשים", התרעמה הדס נקר, "כאילו בתקשורת ויחסי ציבור אין רוב נשי (דווקא יש), מה התירוצים הפעם?". ההבדל בספירה בין חייטין להדס נקר, אגב, נובע מכך ששניים מהדוברים (הגברים) הופיעו פעמיים בתוכנייה.
הדס נקר מודה שבשלב שבו כתבה את הדברים לא ציפתה שהם ישפיעו. "בגלל שאני פמיניסטית ופעילה בנושא, כמעט בכל כנס שאני מקבלת העין שלי מיד נמשכת לראות כמה נשים יש", היא מספרת. "כשראיתי את המספר הנמוך של הנשים כתבתי את הפוסט ב-PRguru בעיקר כדי שאנשים ישימו לב. לא חשבתי שהפוסט שלי יוביל לאיזשהו שינוי בכנס. בדרך כלל מארגני כנסים כאלה לא מתייחסים לביקורת או מתייחסים אליה בזלזול".
אבל גם אם המטרה המקורית הייתה מחאה בלבד, הרי שזו לא חמקה מעיניהם של מארגני הכנס, שמיהרו לנסות להנמיך את הלהבות מתוך חשש לפיאסקו תקשורתי-יחצני – תרחיש אירוני למדי בהתחשב בגופים המארגנים. בתגובה לביקורת הציע זאב ינאי, יועץ תקשורת ומייסד PRguru, שהיה בין הדוברים בכנס, לוותר על מקומו לטובת אשת מקצוע אחרת. יו"ר איגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור בישראל, איתן הרשקו, הגיב לינאי ואמר שאין צורך שיוותר על מקומו, אך שכל מי שמעוניינת להשתתף בכנס יכולה לפנות אליו על מנת לאזן את הרכב המשתתפים. "אין כל אפליה מכוונת, אני אדם התומך בשוויוניות", כתב הרשקו. בתגובותיהם לכתבה על הנושא שהתפרסמה באתר "אייס" טענו הרשקו וסגן יו"ר האיגוד, פיני קבסה, כי האיגוד פנה במקור לנשים רבות שלא יכלו להשתתף או שביטלו את הזמנתן ברגע האחרון.
פרופ' אלי אברהם מהחוג לתקשורת, שהיה נציג החוג בוועדה המארגנת של הכנס, מספר גם הוא שחוסר האיזון המגדרי נעשה בתום לב ונבע מכך שנשים רבות לא השיבו או לא רצו להשתתף בכנס. לדבריו, רשימת המשתתפים הורכבה בשיתוף פעולה של החוג עם האיגוד, והאיגוד הוא שפנה אל הדוברים והציע להם להשתתף. עם זאת, בעקבות המחאה שהתעוררה נעשו פניות נוספות ובסופו של דבר השתתפו בכנס כאמור שמונה דוברות לצד 15 גברים. בתגובה בפייסבוק הסביר הרשקו כי "תוך כוונה כנה לאזן בין המשתתפות והמשתתפים בדיונים השונים נערכו שינויים בתוכנית". גם החוג לתקשורת הגיב לביקורתה של חייטין בעמוד הפייסבוק שלו ב-3 ביולי וציין כי "התוכנית עודכנה לאור ההערה המוצדקת בנושא חוסר איזון מגדרי. תודה על ההערה!".
חייטין מספרת שמה שהדליק אצלה במקור נורה אדומה היה בכלל השתתפותו של חבר הכנסת אורן חזן בכנס, ורק לאחר מכן בדקה את רשימת המשתתפים לעומק וגילתה שיש בה רק שלוש נשים. "וכאילו כדי להוסיף חטא על פשע מזמינים את אורן חזן, חבר כנסת שכולנו יודעים מה יחסו לנשים", היא אומרת. "הייתי מצפה שדווקא לחוג לתקשורת, שבכל קורס מבוא מלמד על המגדר והחשיבות שלו, תהיה מודעות רבה יותר לעניין". הדס נקר מקווה שאולי מישהו למד משהו מהאירוע. "אני יודעת שממש כמה דקות לאחר שכתבתי את הפוסט פנו לכמה נשות תקשורת כדי שישתתפו", היא אומרת. "כנראה שהם תפסו את עצמם ברגע האחרון ורק אחרי הביקורת. בכנסים הבאים בתחום אולי יחשבו שנייה אחת לפני שהם סוגרים את הליין-אפ".
כתבת התקשורת של אתר "וואלה!", נועה פרייס, הייתה בין הדוברות שנוספו לכנס בסבב השני. לדבריה, איש לא פנה אליה לפני העניין הציבורי שהתעורר. "המחאה עבדה, אחרת הם לא היו משנים את ההרכב של הפאנלים", היא אומרת. מנכ"ל קבוצת "יפעת" למידע תקשורתי, מני אברהמי, שהשתתף בכנס, ציין כי נחשף להטיה ברשימת המשתתפים רק לאחר שזאב ינאי הפנה את תשומת לבו לכך. לדבריו בדק את העניין מול איגוד יחצני הציבור ו"התברר לי שהוא פנה למספר נשים בשלב גיבוש התוכנית ושהפניות לא נענו". תגובותיהן של דוברות נוספות ששמן נוסף לכנס ברגע האחרון לא הגיעו עד מועד סגירת הכתבה.