הניתוח הצליח, העסק מת

 

בורה בר ברחוב נתנזון. "מי יישב פה כשיש מכונית שמתניעה עם כל הריח?" (תצלום: טופז ירון)

אז מה באמת קורה בעיר התחתית? • בעלי העסקים המקומיים טוענים שפרויקט השיפוץ הראוותני הוא כישלון מוחלט, שלא הגיעו קהלים חדשים ושהעירייה בולמת כל יוזמה שלהם • בעירייה מצהירים מנגד על שיתוף פעולה מלא והצלחה גדולה • רשומון של טענות ותגובות

טופז ירון

קשה למצוא בחיפה נושא שנוי יותר במחלוקת מאשר השיפוצים בעיר התחתית. כבר כמה שנים, מאז התחיל פרויקט החידוש והמיתוג מחדש של האזור, צפים ועולים במחזוריות קבועה קולותיהם של בעלי העסקים המקומיים, שטוענים שלא רק שהשיפוץ לא מועיל להם, אלא הוא פוגע באופן אנוש בעסקים. מצד שני מגיעות התגובות הצפויות לא פחות מטעם העירייה, שהפרויקט הוא הצלחה אדירה ושלכל היותר מדובר במהמורות נקודתיות. הסיבוב האחרון בסאגה הבלתי נגמרת התרחש לפני חודשיים, עם קרב האשמות בין ג'קי רזון, מבעלי הפאב "ג'ק והאפונים" ברחוב יפו, שהודיע בסטטוס בפייסבוק על סגירת המקום בעקבות דרישות לא סבירות של העירייה, לבין צחי טרנו, לשעבר ראש מנהלת העיר התחתית, שטען שהאשמותיו של רזון חסרות שחר.

אז מה המצב בפועל? ומה תמונת המצב בעיר התחתית? ולמה הצדדים ממשיכים לריב ביניהם? השבוע אמנם האזור היה תוסס קצת יותר מהרגיל, בעקבות הביקור של חיילים אמריקנים מנושאת המטוסים שעגנה במפרץ, אבל התמונה הכללית לא מאוד ורודה. מבחינות רבות אי אפשר להכחיש שהאזור נראה טוב יותר מבעבר. רחוב נתנזון, בעבר רחוב חשוך ומוזנח, קיבל מתיחת פנים אירופית עם ריצוף יוקרתי וריהוט חדש מהניילונים. אי אפשר להכחיש גם שיש פריחה מסוימת של חיי לילה צעירים באזור, שהיה שרוי זמן רב מדי בתרדמת חורף. ועדיין, בעלי העסקים המקומיים טוענים שהשיפוצים והחידושים לא באמת משנים את פני התמונה, אלא רק מחליפים כישלון אחד בכישלון אחר.

הדמיה של פרויקט השיקום ברחוב נתנזון. המצב בפועל הרבה פחות מרשים (תמונה מאתר מנהלת העיר התחתית)

"פתחו פה את המדרכה ואת הכביש שבע פעמים"

בעלי העסקים מפנים את טענותיהם בעיקר כלפי העירייה. "הם  מוכרים פה פיקציה נהדרת", אומר רזון, שסגר את העסק ביוני אחרי 25 שנה בחיפה, מתוכן תשע ברחוב יפו. "לי נשבר ממה שקורה פה ואני עוזב את העיר. אין פה תנועה. זה המגבלות של העיר התחתית, נפתחו פה עשרות מקומות ואין פרנסה".

רזון ובעלי עסקים אחרים באזור טוענים שההשקעה הכספית הגדולה באזור לא הביאה אליו קהל חדש, והמקום לא פורח כמו שעיריית חיפה מרבה להתגאות. "בשנים האחרונות ניסו לחנוק את הכרמל כמה שיותר כדי ליצור פה אלטרנטיבה אחרת, אבל לא עשו שום דבר", מסביר רזון. "הכרמל ריק. נפתחים פה עשרות מקומות כי כולם שמעו שקורה פה משהו, אבל זה לא באמת. המאסה היא אותה מאסה, זה לא שהביאו אנשים מחוץ לחיפה".

העיר התחתית זכורה לוותיקי העיר כאזור אלטרנטיבי ומיוחד שנועד לאנשים שמחפשים בילוי שונה מהפאבים שהוקמו על הכרמל בתחילת שנות האלפיים. "הייתה פה התפתחות של אלטרנטיבה ומחתרת בשנות השמונים, וזה הפספוס הכי גדול של מה שקרה פה", אומר רזון. "היו פה מועדונים שהביאו הרבה אנשים לעיר התחתית, כמו החורבה והמקסימוס. בשנות התשעים היה פה אנשים שבאו מחוץ לחיפה, גם מאזור רמת ישי והקריות. היום הקרייתים בכלל לא מגיעים לפה. הם לא צריכים, יש להם מקומות הרבה יותר טובים. יש פה ירידה שלילית שעוברת למרכז, ואנחנו נשארים פה עם אותם קהלים".

בעלי העסקים מפנים טענות קשות כלפי השיפוץ, שלטענתם התארך הרבה מעבר למה שהובטח וגרם לפגיעה קשה בהכנסותיהם. רזון: "זה היה צריך להיות שמונה חודשים, בסוף זה היה שנה ושמונה חודשים. בזמן השיפוץ ירדה לי העבודה ב-70 אחוז. הפסדתי 400,000 שקל בחצי שנה, חודש לא יכלו להיכנס אליי לעסק בכלל. פתחו פה את המדרכה ואת הכביש שבע פעמים. אף אחד מהעירייה לא ידע מה קורה פה, ועד שלא התפוצצנו עליהם הם לא באו לראות מה קורה".

שלא במפתיע, בעירייה דוחים מכל וכל את הטענות. לטענתם, העירייה עמדה בקשר כל העת עם בעלי העסקים על מנת למזער את הפגיעה בהם. "מתוך מודעות לאי הנוחות הכרוכה בתהליך שיקום והתחדשות נרחבים כל כך, ועל מנת להקל ככל הניתן על בעלי העסקים ותושבי הרחובות הכלולים בפרויקט, מונה במנהלת העיר התחתית נציג מיוחד שעמד לרשותם בכל פנייה", אומרים בעירייה. "בנוסף התקיימו ישיבות שבועיות במנהלת העיר התחתית בהשתתפות נציגי העיריה הבכירים ביותר, הקבלן המבצע ונציגי התושבים ובעלי העסקים, במטרה לאפשר להם להעלות כל בעיה ואי נוחות. בעלי העסקים והתושבים זומנו לפנות למנהלת בכל בעיה, שאלה, הצעה או בקשת מידע. טלפונים וכתובות מייל של נציג המנהלת נמסרו מבעוד מועד לבעלי העסקים ולתושבים. על מנת להקל על בעלי העסקים נוקו חלונות הראווה של העסקים הגובלים בפרויקט פעמיים בשבוע. במקביל החלה מנהלת העיר התחתית להניע תהליך של שיפוץ מבנים וחזיתות מסחריות".

"ג'ק והאפונים" רגע לפני הסגירה. "מה שהעירייה עשתה גמר על הקסם של העיר התחתית" (תצלום: טופז ירון)

"אולי השיפוץ זה דבר יפה, אבל לא חכם"

את בעלי העסקים הטענות על שיתוף פעולה בעיקר מצחיקות. "כל פנייה אליהם זה קודם כל 'לא'", אומר אלכס פרטמן מפאב "העיזה". "רצינו לעשות כמה מסיבות רחוב ולא קיבלנו אישור. כל ניסיון של העסקים נתקע ב'לא'. אין פה מחשבה על המרקם הקיים ואיך לשפר אותו. יש מחשבה שאני רוצה אירופה, טק יעשו פה שיפוץ, רחוב אירופי, מסעדות קטנות עם מפות משובצות ויהיה נחמד וכל התיירים ירצו לבוא. זה לא נכון. יש פה סצינה גדולה של המון פאבים ואנחנו היינו לפני שהעיר התחתית נהייתה פופולרית". ג'ק רזון מוסיף: "אנחנו פתחנו את החזית מול המנהלת. הם אמרו 'בואו נשב, נעשה סיעור מוחות' – אבל אתה לא יכול לעשות סיעור מוחות עם מישהו שלא מבין, מישהו שחושב שמה שהוא עושה זה נכון".

בעירייה מכחישים את טענות בעלי הפאבים על כך שהצעות שלהם אינן נענות בחיוב: "יוזמות של בעלי עסקים מתקבלות בברכה, דוגמת ערבי ההופעות במעיין הבירה, שכבר הפכו למסורת. גם פאב העוגן ערך אירוע גדול לציון סיינט פטריקס. חשוב לציין שעל יזם האירוע לדאוג לרישוי וכן לכיבוד המרחב הציבורי". בעירייה מוסיפים כי "מנהלת העיר התחתית פועלת מאז ומתמיד ליצירת אירועים במרחב הציבורי שתכליתם היא עידוד העסקים באזור וחשיפת המרחב לכמה שיותר קהלי יעד".

בעלי העסקים רואים את הדברים אחרת. לטענתם, העירייה לוקחת קרדיט על הצלחות שאינן שלה ומתעלמת מהכישלונות. "אם יש אירועים בשוק הטורקי, העירייה אומרת 'הנה, פיתחנו את העיר התחתית'", אומר רזון בלעג. "הם לא פיתחו את השוק הטורקי, הם שיפצו אותו. הם לא עשו שום דבר כדי להרים את הדברים. ברגע שההופעה נגמרת הם הולכים. אנחנו עדיין נשארים עם אותו קהל מצומצם".

מי שיכול לספק פרספקטיבה מעניינת הוא נתי טולצ'נסקו, בעלי פאב ה-After Dark שעבר לפני כשנה מגן האם במרכז הכרמל לרחוב נתנזון בעיר התחתית. "הפרסומות ויחסי הציבור של המקום הזה כאילו זה מקום תוסס הטעו אותנו", מספר טולצ'נסקו. "זה לא מדויק. הייתי סקפטי לגבי כל השיפוץ מההתחלה שלו. אולי זה דבר יפה, אבל לא חכם. כל השיפוץ הזה נעשה על מנת להניע אנשים משכונה אחת לאחרת. למה לגרור סטודנטים לפה? אני לא מבין. אתה רוצה לפתוח משהו חדש, תמשוך אנשים חדשים".

עוד טענה של בעלי העסקים נוגעת לוויסות לא שוויוני של הקהל בתוך העיר התחתית. טולצ'נסקו מסביר: "בקיץ בשנה שעברה עשו הופעות בשוק הטורקי. זה נורא נחמד, אבל זה מביא אנשים רק לשוק הטורקי. אנחנו יושבים בעסקים ורואים אנשים שהולכים לשם. למה שהם ייכנסו אליי? אם פאב אחר מציע גם בירה וגם מוזיקה ואני יכול להציע רק בירה, אז הם ילכו לשם. ההופעות האלה גרעו מהעבודה".

בעירייה חושבים שהטענות הללו לא הוגנות ומתעלמות מהצורך לשקם את כל האזור: "האירועים מתקיימים באזורים שונים בעיר, ככל שניתן בפיזור במרחבים השונים בהתחשב במגבלות האזור. לבעלי עסקים בעיר התחתית הייתה ועודנה עדיפות להשתתפות באירועים אותם מארגנת מנהלת העיר התחתית".

 

פאב "העיזה". "אין מחשבה על המרקם הקיים ואיך לשפר אותו" (תצלום: טופז ירון)

"מה שהם עשו פה זה לא נורמלי"

במקרים מסוימים, בעלי העסקים טוענים שהעירייה נסוגה מהבטחות שניתנו להם. כך למשל, לטענתם ראש העירייה יונה יהב הצהיר בפניהם שרחוב נתנזון יהפוך למדרחוב שבו אפשר יהיה להוציא שולחנות לרחוב, כפי שכבר נעשה בשוק הטורקי. בפועל הדבר לא קרה, והעסקים בנתנזון מאבדים לקוחות שמעוניינים לשבת בחוץ. אניס דאוד מה"בורה בר" מתלונן: "מי יישב פה כשיש מכונית שמתניעה עם כל הריח שיוצא על אנשים? אני מפספס את האנשים שרוצים לשבת בחוץ. יש גם אנשים שעוברים ברחוב ואני חוסם חצי מהמדרכה. מה שהם עשו פה זה לא נורמלי. אם הרחוב היה סגור זה היה מביא עבודה כמו בשוק הטורקי. בקיץ הקודם, כשהרחוב היה סגור, הייתי שם מלא שולחנות. היה פה מעל 150 איש שיושבים בחוץ. כל יום היה עבודה, מטורף". בעירייה אומרים שהנושא נבחן במסגרת סקר, ושבתקופת הקיץ רחוב נתנזון אכן אמור להיסגר החל משש בערב במסגרת פיילוט; אבל לפחות השבוע כשעברנו שם דבר לא השתנה והמכוניות נסעו ברחוב כרגיל.

בשוק הטורקי נראה שמצב העניינים טוב יותר ואין תלונות על מחסור באנשים, אבל גם שם מפנים טענות כלפי העירייה. " לכולם היה פה עניינים של רעש, היו המון תלונות של השכנים היותר ותיקים", מספר פרטמן מ"העיזה". "הייתה תקופה שהעירייה החליטו לסגור את האזור בחוץ ב-23:00, ואז עברו -1:00 בלילה. אבל בסוף הפסיקו להציק לנו, כי הבינו שאין מה לעשות – אם הם רוצים מקום בילוי אז מקום בילוי עושה רעש".

פרטמן מוסיף שגם בתחום הביטחון יש הרבה מקום לשיפור: "לפחות פעמיים בשבוע יש איזה שבור אחד שבא, מציק ללקוחות, צועק על מלצרית, אנחנו צריכים להעיף אותו בכוחות עצמנו והוא לא רוצה ללכת, אז אנחנו קוראים למשטרה וזה 40 דקות עד שהיא תגיע. אני חושב שהם צריכים לתגבר פה, לפחות בסופ"ש. הם מפילים את זה עלינו. באנו עם זה ועשינו ישיבה עם המנהלת, אמרנו להם: 'אתם רוצים להביא לפה אנשים ושלא יהיו בעיות, תתגברו את האבטחה'. הם אומרים שזאת לא אחריות שלהם, זה אחריות של העסקים. 'אתה רוצה שהעסק שלך יהיה בטוח? בבקשה, יש לי טלפון של מישהו טוב בשבילך'". מהעירייה נמסר בתגובה כי לבקשת בעלי העסקים אושר תקציב מיוחד להתקנת מצלמות אבטחה בעיר התחתית.

בסופו של דבר, כולם מסכימים שלאזור יש פוטנציאל עצום, והם אינם מבינים מדוע הוא אינו ממומש. "יש קסם לעיר התחתית, ואני חושב שמה שהעירייה עשתה גמר על הקסם", מסכם ג'ק רזון. "פשוט לא כיף פה. מה שקורה פה בחיפה זה פשוט מזעזע, מוכרים אותנו לכל המרבה במחיר".

2 COMMENTS ON הניתוח הצליח, העסק מת

  1. היי
    אם כבר עשית כתבה , חשוב להביא תגובות נוספות של בעלי עסקים , מסעדות ופאבים ( העוגן, דוברין 7, קלמן , הסנדק , מעיין הבירה ועוד) אי אפשר להתעלם מפאבים שקיימים עשרות שנים , מן הראוי לבחון ולהציג דעות של עסקים ותיקים ולקבל קשת רחבה יותר על המצב. בכל אופן היה מעניין לקרוא.

  2. כתבה שהתחילה טוב ונגמרה רע. ג'קי רזון עזב בגלל סיבותיו ולכן שישב בשקט. בעלי העסקים המרואיינים.נמצאים בשכונה מספר קטן של שנים.מעיין הבירה שבו משוויצה עיריית חיפה ווהעוגן הם עסקים בעלי קשרים אישיים בעירייה ובמנהלת אף אחד מהעירייה לא יכול לומרלהם לא.כי יש אינטרסים אישיים.הכתבה שלך הייתה אמורה לדבר על הקשיים שעושה העירייה לבבעלי העסקים לגבי הוצאת שולחנות.בעיות בשוק התורכי על נכסים שעדיין עומדים בשיממונם בגלל בעלי נכס טמאים שחושבים שהנכס ההרוס אם העכברים והנבלות והתריסים השבורים או הדירות הנטושות הן נכס ששוה מאות אלפי שקלים..לנו יש עסק ברחוב הבנקים כבר 11שנה בשם חומוס פאדי כשהגענו היתה תחנת אוטובוס מיתולוגית ששימשה את מירב האנשים בעיר.8חודשים היינו מחסן הצנרת של רחוב העצמאות.במהלך שיפוץ ו נתנזון סגרו לנו את הכביש וגרמו לבעיית חנייה אין חנייה באזור לאף אחד הכל עמוס במהלך כל היום .עסקים כמו בנקים ומשרדים סוגרים ויוצאים מהעיר אז נשארים בלי תנועת אנשים במהלך כל היום.אלה הבעיות שהיית צריך לסקור.זו הבעייה
    תודה שושי