אם סטודנט מגיש עבודות בזמן, משלים את החומר ומקבל ציון טוב במבחן, למי אכפת אם הוא נוכח בהרצאות או לא?
ברק קרפל
להיות סטודנט בישראל זו משימה לגמרי לא פשוטה. שכר הלימוד גבוה, יוקר המחייה מקשה על כולם, והקושי לשלב לימודים ועבודה גדול. המציאות בשטח היא שההוצאות של הסטודנט הממוצע עולות על ההכנסות שלו, והוא חייב לרוץ להורים ולבקש עזרה במקרה הטוב, או להגדיל את המינוס בבנק במקרה הרע. רוב הסטודנטים מנסים גם לעבוד במקביל ללימודים, אבל במקרים רבים לא מתאפשר להם לעבוד כפי שהיו רוצים. למה? התשובה פשוטה: נוכחות חובה.
אתם יושבים בשעת בוקר באולם גדול. זו הפעם ראשונה שלכם ביחד ואפשר לחתוך את המתח בסכין. אתם מסתכלים עליו, הוא מחזיר מבט, אתם מנסים לקלוט איזה רמז, בוחנים את ההתנהגות, אפילו שואלים חברים שהיו פה לפניכם, לוחשים שאולי, אולי הפעם זה יקרה, אולי הפעם… ואז: "נעבור על רשימת הנוכחות. אני מזכיר לכם שיש לכם שלושה חיסורים, מעבר לזה לא תוכלו לגשת לבחינה ולא תסיימו את הקורס", וככה, בשנייה אחת, הרומן נגמר.
מהיום הראשון באוניברסיטה לא הבנתי את נושא הנוכחות. נראה לי מוזר שלא רק שבקורסים רבים יש נוכחות חובה, אלא שאני עוד משלם על זה. מצחיק, לא? אם אני משלם לאוניברסיטה, זה הופך אותי ללקוח שלה? והלקוח תמיד צודק?
בסופו של דבר, רוב הסטודנטים לומדים כדי לקבל את המפתח המיוחל לראיונות עבודה, לעיסוק בתחום שמעניין אותם ולהתפתחות מקצועית. שמעתם פעם בראיון עבודה שאלה על נוכחות? ביקשו מכם להראות את גיליון הנוכחות שלכם? התשובה היא לא. נוכחות חובה בהרצאות לא צריכה להיות פרמטר בקביעת הציון בקורסים. אין פה פן לימודי, זה פרט טכני נטו אם הייתי נוכח פיזית בשיעור או לא. ומה זה "נוכח" בכלל? אם אני יושב באולם אבל בפייסבוק או מחפש מתכונים שראיתי אתמול ב"מאסטר שף", זה אומר שאני נוכח? אני בספק שזו כוונת האוניברסיטה.
במציאות של ימינו, אין שום בעיה להעלות את ההרצאות לאינטרנט, וסטודנט שלא יוכל להגיע להרצאה יוכל לצפות בה במועד שנוח לו. בשורה התחתונה, אם סטודנט לא יגיע להרצאות ולא ישלים את החומר, הוא ייכשל בקורס ויצטרך לחזור עליו. אבל אם סטודנט מגיש עבודות בזמן, משלים את החומר ומקבל ציון טוב, אז עניין הנוכחות לא אמור להטריד את האוניברסיטה. יותר מכך, יש קורסים שהנוכחות בהם היא חובה אך ורק כי אחרת הסטודנטים לא יגיעו לקורס. אם זה המצב, האם לא יכול להיות שהבעיה היא בכלל בקורס או במרצה?
יש הטוענים שאם נוכחות חובה לא תיאכף, הסטודנטים לא יגיעו והרמה האקדמית תרד. אבל לא זו לא הדרך לשמר רמה אקדמית גבוהה, ולמעשה באופן הזה מערכת היחסים בין המרצים לסטודנטים מתחילה ברגל שמאל, בלי טיפה של אמון והבנה. סטודנטים שרוצים להגיע להרצאות ימשיכו להגיע, וגם כיום יש חוגים שאין בהם נוכחות חובה ובכל זאת הסטודנטים מגיעים באחוזים גבוהים. מי שמנצל את ההרצאות לפייסבוק ולחיפוש מתכונים – עדיף שינצל את הזמן כדי לעבוד ולהוריד את הנטל מהוריו, ולעתים גם מעצמו, ולהתחיל לבנות את עתידו.
ואם בכל זאת יש חשש מההשפעה על רמת הלימודים, אפשר בשלב הראשון לבדוק את העניין על סטודנטים בשנה ג', שכבר ממש צריכים להתחיל לצבור ניסיון בעבודה. תנו לנו להרגיש בוגרים, תנו לנו להיות אחראים על העתיד שלנו ועל הציונים שלנו. אל תאיימו, אל תיתנו לנו את ההרגשה שאנחנו חיים על הקצה, ובעיקר אל תזלזלו בכסף שאנחנו משלמים לכם.