שאלו שלום ירושלים (פעמיים)

הפגנות הסטודנטים בעד ונגד הכרזת הנשיא טראמפ. שתי נקודות מבט

ביום שני, 11.12, התקיימה הפגנה שארגנו תאי הסטודנטים של  חד"ש ובל"ד באוניברסיטת חיפה, ובה השתתפו כמה עשרות סטודנטים. הסטודנטים מחו כנגד הכרזתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כמה ימים קודם לכן על ההכרה בירושלים כבירת ישראל. ההפגנה התקיימה בסמוך לכניסה המערבית של האוניברסיטה, לאחר שהנהלת המוסד לא אישרה את קיומה בתוך הקמפוס. הסטודנטים הניפו דגלי פלסטין, וקראו סיסמאות כגון "אינתיפאדה התגברי בכל הארץ הכבושה". מולם, הפגינו כעשרה סטודנטים בעד הכרזתו של הנשיא טראמפ, הניפו דגלי ישראל וקראו קריאות כגון "אתם גיס חמישי".

הסטודנטים הכותבים בסמסטר זה ב"כרמלית" הסכימו שחשוב לסקר את ההפגנה. אלא שהם לא הצליחו להחליט ביניהם כיצד יש לדווח על האירוע, ומה צריך להיות טון הסיקור. על כן, הוחלט לנסות פורמט ייחודי:  סיקור ממצה של מהלך האירועים שאין עליו ויכוח (הפסקה שלמעלה), ולאחריו – הצגה של העמדות המנוגדות שעלו בפגישת מערכת "הכרמלית".

למא טאהא ומימונה סאלח

הצהרת הנשיא טראמפ שירושלים היא בירת ישראל מנוגדת לכתוב בהסכמי אוסלו, ומקשה על קיום משא ומתן בין שני העמים. לא רק לפלסטינים, אלא לכל הערבים – מוסלמים ונוצרים כאחד – יש נגיעה לירושלים. זאת הסיבה לתגובה הסוערת בעולם בכלל ובעולם הערבי בפרט לדבריו של טראמפ. ולכן, כמו רבים בעולם, קראנו קריאות בגנות ההצהרה, כגון "איזה בושה, מכרו את ירושלים בדולר."

הסטודנטים הערבים באוניברסיטה והמגזר הערבי שחי בישראל בכלל, הם חלק בלתי-נפרד מהעם הפלסטיני, הפזור בכל רחבי העולם. למרות היותנו אזרחיות מדינת ישראל, ועל אף הזכויות שאנו זכאיות להן מתוקף היותנו אזרחיות, אין אנו יהודיות ואין אנו ציוניות. לכן, הנפת דגל אש"פ – הסמל שמייצג את העם הפלסטיני כולו – לגיטימית לחלוטין. יתר על כן, הנפת דגל אש"פ בתוך תחומי מדינת ישראל היתה אסורה בעבר, אולם לאחר החתימה על הסכמי אוסלו ב-1993 הפך הדבר לחוקי. חשוב גם להזכיר שהסטודנטים שהשתתפו בהפגנה באו מרקע שונה ומגוון, ולא השתייכו רק לתנועות פוליטיות.  כך לדוגמה, היו בהפגנה מספר סטודנטים יהודים שהזדהו עם מטרותיה.

הסטודנטים שבאו להפריע להפגנה שלנו ולמחות נגדה היו אגרסיביים ותוקפנים, והם התסיסו את האווירה עד שהמשטרה נאלצה להתערב. המגזר הערבי בישראל היה ותמיד יהיה חלק מהעם הפלסטיני. לכן, יש לנו כל זכות לצאת להפגין נגד מדיניות שנכפית עלינו ועומדת בניגוד למורשת, להיסטוריה ולזהות שלנו.

מור אדרי ונועה גיא

הסטודנטים הערבים שלומדים באוניברסיטה הם אזרחי מדינת ישראל.  משום כך הם נהנים מזכויות שוות לאלו של הסטודנטים היהודים, ומשירותי המדינה. על אף שהדמוקרטיה מקדשת את הזכות והחופש להפגין, לא ראוי ואף מכעיס שבמהלך הפגנה יניפו המפגינים דגלי אש"פ, ובמיוחד יום אחד בלבד אחרי שבוצע פיגוע דקירה בירושלים. דגל אש"פ הוא דגל שמייצג ארגון טרור שידיו מגואלות בדם קורבנות ישראלים רבים. למדינת ישראל היה ויהיה תמיד דגל אחד ויחיד שראוי שכל אזרחי המדינה יתגאו בו.

בעינינו, המטרה של ההפגנות הללו היא ליצור תסיסה בקרב ערביי ישראל ואווירה של אלימות. מהקריאות בהפגנה עלה שהמפגינים אינם מתנגדים רק להצהרת טראמפ, אלא לעצם קיומה של מדינת ישראל, ועל כך יעידו הקריאות שהושמעו בהפגנה כגון "מהים עד הירדן, פלשתין כולה ערבית", "ציונים החוצה", "אינתיפאדה התגברי בכל הארץ הכבושה", ו"ישראל מדינת טרור". בנוסף, המשתתפים בהפגנה נגד הכרזת טראמפ גילו אלימות כלפינו, הסטודנטים שהפגינו ממולם. הם זרקו תיקים שלנו לכביש, קיללו והתלהמו. לשמחתנו, האוניברסיטה, בצעד אמיץ ולא מובן מאליו, אסרה על קיום ההפגנה בקמפוס. אנחנו נמשיך להיות נוכחים מול כל הפגנה נגד מדינת ישראל, נמשיך להיאבק נגד כל מי שמאיים על קיום המדינה, ונגד כל מי שתומך בטרור.