מבדיקת "הכרמלית" עולה שאוניברסיטת חיפה ממלאת באופן חלקי ביותר אחר הוראות המל"ג בנוגע לטיפול בסטודנטים המשרתים במילואים. אלה, מצדם, נלכדים בסבך הביורוקרטיה.
אסף גרשון
בשנת 2012 נקבעו על-ידי המועצה להשכלה גבוהה כללי זכויות הסטודנטים המשרתים במילואים, הכוללים פירוט של ההקלות להן הם זכאים (החוק עודכן ב-2018). אלה קובעים כי כל "מוסד [לימודים] ימנה רכז מילואים" ו"יביא לידיעת הסטודנטים את שם רכז המילואים ואת הפרטים הדרושים לשם פנייה אליו". עיקר תפקידו של הרכז הוא להגיש "סיוע לסטודנטים [מילואימניקים] בכל עניין… הנמצא במסגרת תפקידו" – כגון תיאום בין הסטודנט למרצים או בין הסטודנט לצה"ל ומעקב אחר התיאום, עזרה בהגשת בקשות להקלות, טיפול בתלונות של סטודנטים ועוד.
מבדיקת "הכרמלית" עולה כי אוניברסיטת חיפה ממלאת אחר ההוראות שנקבעו על ידי המל"ג באופן חלקי בלבד. באתר של דיקנאט הסטודנטים, תחת הכותרת "רכז מילואים", לא מצוין שמו כנדרש, ופרט הקשר היחיד שמופיע הוא כתובת דואר אלקטרוני של הרכז הממונה מטעם אגודת הסטודנטים. לא ברור אם הכתובת פעילה כלל – פניה ששלחנו לא זכתה למענה במשך למעלה מחודש.
בירור במזכירות האגודה העלה כי "מנהלת הלשכה של היו"ר היא רכזת המילואים והיא מתעסקת רק בנושא הטבות של קפה וצילומים; שאר הנושאים הם בלשכת הדיקנאט". סטודנט המשרת חמישה ימי מילואים בשנה זכאי לקפה ולמאפה על חשבון אגודת הסטודנטים, סטודנט המשרת 10 ימים בשנה זכאי למקראה או ל-100 צילומים חינם ושירות של 20 ימים בשנה מקנה שובר רב-תו בשווי 50 ₪.
בלשכת הדיקנאט אין הפניה ברורה אל רכז המילואים, על אף ששמם של בעלי תפקידים אחרים מצוין באופן בולט. רק לאחר בירור מול דקנית הסטודנטים, פרופ' ג'ני קורמן, נמסר ל"כרמלית" כי מנהלת הלשכה של הדיקנית, רות רז בן-ברק, היא, בין שאר תפקידיה, גם רכזת המילואים, אך סמכותה מסתכמת באישור נקודות זכות לסטודנטים המשרתים במילואים. שירותים אחרים, חשובים לא פחות, כמו דחיית מטלות ומבחנים, הסדרת חיסורים והקלות אחרות שקשורות ללימודים עצמם "ניתנים ע"י פנייה של הסטודנט המילואימניק ישירות לחוגים או למרצה", מסרה רז בן-ברק בתשובה לפניית "הכרמלית".
המציאות הזו מחייבת את הסטודנט המילואימניק להתרוצץ בסבך הביורוקרטיה, דבר שהנחיות המל"ג נועדו למנוע. על פיהן, כל שאמור היה להידרש מהסטודנט הוא ליידע את רכז המילואים על שירות המילואים אליו נקרא. כל דבר מעבר לכך – כמו ייעוץ לגבי ההטבות שלהן הסטודנט זכאי (וכן בן או בת זוג, במידה והם סטודנטים), עדכון הסטודנטים לגבי הקלות חדשות (כפי שקרה השנה, עם עדכון החוק), פנייה למרצים ומעקב אחר ביצוע ההקלות – אמור להתבצע ע"י גורם אחד בלבד: רכז המילואים.
בעקבות פניית "הכרמלית" נמסר מלשכת הדקנית כי פרטיה המלאים של רכזת המילואים יפורסמו באתר האינטרנט. מעבר לכך, לא התקבלה מטעמם שום התייחסות אחרת לאי העמידה בהוראות המל"ג.
על אף פניות ללשכתו, לא היה ניתן לקבל את תגובתו של קצין מילואים ראשי, תת-אלוף ארי סינגר. עם זאת, גורם בלשכתו מסר "כי בשבועות הקרובים יזומנו גורמים מאגודות סטודנטים ברחבי הארץ כדי לבחון את העניין". הגורם הוסיף כי "סטודנטים שמשרתים במילואים הם נתח לא מבוטל ממשרתי המילואים והם חשובים לנו מאד".