כשהים הוא הבית והחזון: סיפורו של עומר וילנצ׳יק

קיבוץ מעגן מיכאל הוא מקום בו הים והיבשה נפגשים בסיפור מעורר ההשראה של עומר ורד וילנצ'יק, השייט הצעיר שהביא גאווה לישראל.

 יוני יער

בנסיעה על כביש הגישה מכביש 4 לכיוון קיבוץ מעגן מיכאל, אפשר להבין שיש למקום ולתושביו קשר מיוחד לסביבתו, ולים במיוחד. הקיבוץ מוקף בשדות ובריכות דגים, בין הכרמל הירוק לים התיכון הכחול אשר נמצא במרחק של כחמש דקות הליכה (או שתי דקות על אופניים כמו שהקיבוצניקים עושים). בית משפחת וילנצ'יק מעביר את אותן התחושות, מהמדרגות המקושטות בצדפים ועד תמונות החוף של הקיבוץ, עם חלון גדול שמשקיף לים.עומר ורד וילנצ'יק, שייט מפרשית לייזר, מתחרה תחת מועדון השיט שדות ים, הוא ההבטחה הגדולה של השייט בישראל. עם הישגים מרשימים בזירה הבינלאומית כמו מדליות כסף וארד באליפויות אירופה והעולם לנוער ולבוגרים, עומר הוא הנציג הצעיר ביותר במשלחת הספורטאים של ישראל לאולימפיאדת 2024 בפריז. יום לאחר חזרתו מאליפות העולם לגילאי 19 ומטה, שם זכה במקום השלישי, ובהכנות האחרונות לפני היציאה לאולימפיאדת פריז הוא מספר הוא מכוון גבוה ומאמין שהעתיד שלו בין גלי הים יהיה אפילו מוצלח יותר מההווה.

קיבוץ מעגן מיכאל

קיבוץ מעגן מיכאל. קרדיט צילום: יואב פלד צילום אדריכלות | Peled studios

התחלה צנועה בקיבוץ

עומר החל את דרכו בים בגיל צעיר: "כשהייתי בכיתה א', רציתי להצטרף לימייה בקיבוץ, אבל הם קיבלו ילדים רק מכיתה ג'. אז התחלתי בגלישת גלים" הוא מספר. כשהגיע לכיתה ג', הצטרף לימייה והתאהב בשיט, "הים הוא הכל בשבילי. להיות שם לבד, עם הסירה, להתרכז במה שאתה יודע לעשות – זה מדהים בעיניי". המאמנת בקיבוץ זיהתה את הפוטנציאל של עומר והמליצה שיצטרף למועדון השיט של שדות ים ויתחיל להתחרות. "זה המקום שהכי מתאים לי", עומר משבח את מועדון השיט של שדות ים ומוסיף, "שדות ים זה מועדון השיט הטוב בארץ, זה דבר ידוע".

ולצ'ניק נולד לאמא יחידנית, שחר, כשתי דקות לאחר אחותו התאומה, יעלה, "אמא שלנו חזקה, לא הרגשנו שחסר משהו, להיפך – היא נתנה את כל כולה ועוזרת לנו להצליח בכל דבר שאנחנו רוצים" מספרים יעלה ועומר. יעלה משחקת כדורסל בקבוצת הנערות של הקיבוץ, וכך גם שחר בעברה. "אנחנו תמיד היינו משפחה בעלת אופי ספורטיבי", הם אומרים. האופי המדובר אכן עבר גם לעומר, שהתמכר מהרגע הראשון. "אהבתי את התחרותיות בשיט. זה מכניס אותי לאדרנלין ורצון להצליח", מוסיף.

אתגרים כלכליים ותמיכה משפחתית

"החלק הכלכלי הוא הקשה ביותר", מציין עומר. "לקנות ציוד: סירה, מפרש, ביגוד, שיט, טיסות, מאמן. הכל נופל על השייטים והוריהם". כחברי קיבוץ, משפחת וילנצ'יק מתמודדת עם אתגרים כלכליים רבים. בלא מעט קיבוצים המערכת הכלכלית פועלת על בסיס חלוקת משאבים ושיתוף כלכלי בין החברים. חברי הקיבוץ משתתפים בעבודה ומקבלים תקציב אישי מהקיבוץ, מה שמספק ביטחון כלכלי מסוים, אך במקרים כמו זה של עומר, התמיכה הנדרשת להתמודדות בתחרויות בינלאומיות ולרכישת ציוד מקצועי עולה בהרבה על התקציב האישי והקיבוצי.

"הכל היה עלי ועל אמא. והיא עוזרת מלא ומאוד מעורבת בוועד ההורים של המועדון ותומכת בי בכל דרך אפשרית", הוא ממשיך. הקיבוץ ומוסדותיו היו עוזרים ככל יכולתם כספונסרים, בהתאם לתקנונים של הקיבוץ, "אך עם ההפיכה לשייט אולימפי זה הולך להשתנות ויעזרו הרבה יותר, מה שיעזור לנו להתמקד יותר בשייט", אומרת שחר.

הישגים והפתעות בזירה הבינלאומית

אליפות אירופה לבוגרים ביוון הייתה רגע שיא בקריירה של עומר, אליה הגיע לאחר אכזבה אישית באליפות העולם לנוער כשהניסיון להגיע לפודיום לא צלח. "יש לי חוסן מנטלי – לדעת לא משנה מה היה פעם ולהתמקד בכאן ועכשיו", עומר מסביר את הצלחתו ביוון. "אני יודע להתאושש בתוך השיוט וגם העובדה שהגעתי בלי לחץ עזרה. בסופו של דבר הגעתי ליוון כדי להתמקצע ומפה לשם הגענו למיקומי פודיום". זוהי מנטליות משפחתית, שחר המשיכה את דברי בנה: "אני מאמינה בהעצמת כוחות – לא נתקעים איפה שקשה ומחפשים את הדרכים להתמודד עם היתרונות והחוזקות שלנו".

ארז אליהו, מאמנו של עומר, תומך בו בכל צעד: "עומר הוא שייט יוצא דופן", אומר ארז. הם עובדים יחד כמה שנים ואליהו מכיר את ולצ'ניק כאילו היה בנו. "הילד המדהים הזה, פשוט נכנס למים והפציץ שם בצורה שאף אחד לא ציפה לה". ארז כמובן מדבר על ההישג האישי של עומר באליפות ביוון כשהגיע למקום ה-8 הכללי, אך גם על העובדה שהנער השיג את הכרטיס לתחרות בשיט מפרשיות לייזר בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה כנגד כל הסיכויים. "זו פעם ראשונה שאני מתחרה בבוגרים, פעם ראשונה שנכנסתי לבית הזהב בתחרות והבטחת הכרטיס לישראל לפריז הפכה את הכל למרגש בטירוף", עומר נזכר בחיוך.

עומר ורד וילנצ'יק. קרדיט צילום: אלעד גרשגורן.

חלומות ומטרות לעתיד

"החלום שלי תמיד היה להיות אלוף עולם ולהשיג מדליה אולימפית אבל כרגע אני בא לטעום וללמוד מהטופ העולמי", אומר וילנצ'יק. "מצד אחד, אני אהיה צעיר ביחס למתחרים האחרים גם ב-2028 (אולימפיאדת L.A.). ומצד שני, אני מאמין שאם אעבוד הכי חזק שאני יכול אצליח לצאת משם עם מדליה אולימפית, לא משנה הצבע שלה. וב-2032 נזכה בזהב". עם מטרות ברורות ותחושת שליחות, עומר מייצג את ישראל והקיבוץ בגאווה ומביא איתו תקווה לדור חדש של שייטים וספורטאים צעירים.

עומר ורד וילנצ'יק הוא דוגמה מצוינת לשילוב של כישרון, עבודה קשה ותמיכה משפחתית. בעתיד הקרוב, אנו עשויים (ומקווים) לראות את עומר על הפודיום, כשהוא מגשים את חלומותיו ומביא גאווה לכולנו. "אני מאחל לעצמי להשיג את המטרות שלי ובעיקר ליהנות מהדרך", הוא מסכם. "הים הוא המקום שלי, ואני אעשה הכל כדי להצליח בו"