"סולי": האפליקציה הנשית שנלחמת בבדידות
אפליקציית "סולי" נועדה כדי לשמור על הביטחון הפיזי של נשים במרחב הציבורי. לאחרונה היא התרחבה לכדי רשת חברתית נשית והספיקה להתמודד עם לא מעט קשיים: שינוי מיתוג, הניסיון להגדיר מיהי אישה ואנטישמיות. "אנחנו משאירות את הזהות הישראלית שלנו מתחת לרדאר. כנראה שגם נאבד קהל בגלל זה"
ירדן מורנו | 3.8.2024
התראה מהנייד מעירה את ר': "אשרי את בקשת הצ'אט של א', היא מרגישה בודדה וצריכה את התמיכה שלך". ר' משפשפת את העיניים, מנתקת את הטלפון מהמטען וניגשת לסייע לאישה שאיננה מכירה. היא מגלה ששלוש נשים אחרות כבר הקדימו אותה וקריאתה של ר' נענתה. זוהי חוויה מוכרת של מאות אלפי משתמשות באפליקציית "סולי" ברחבי העולם, שגילו גם לא מעט הפתעות.
האפליקציה החלה את דרכה תחת השם "Safe Up", והיוותה מענה בטיחותי עבור נשים במרחב הציבורי. "התחלתי ממקום מאוד אישי, חלום שהיה לי למצוא פתרון טכנולוגי שיעזור למנוע תקיפות מיניות נגד נשים, מתוך חוויות חיים אישיות שלי", מספרת נטע שרייבר, ההוגה והמנכ"לית של "סולי". "'Safe Up' היה שימוש בכוח הנשי כדי לוודא שלא משנה איפה את נמצאת ומתי, יהיו נשים שיהיו שם בשבילך, יתמכו בך ויעזרו לך להרגיש בטוחה יותר פיזית".
האפליקציה הצליחה וזכתה לוויראליות בעולם, אבל כשנטע הביטה באחוזי השימוש, היא הבינה שמדובר במוצר חירומי. "בניתי מוצר לעצמי, לילדה שהייתי בגיל 18 והסתובבה בחוץ. בפועל, העולם השתנה. הילדות פחות בחוץ ויותר בטלפון, והן סובלות יותר מחרדה חברתית מאשר מפחד פיזי להסתובב בחוץ. המוצר שלנו היה חרדה חברתית במהותו, צריך לדבר עם שלוש נשים זרות. אחרי ששינינו את הפנייה לטקסט, זיהינו אפשרות גדולה הרבה יותר – לפתור כאב שהוא רלוונטי למאה ה-21: כאב הבדידות. "סולי" מסתכלת על נשים ונערות שגדלו עם טלפון ביד ולא בנו לעצמן מעגל מספיק משמעותי של חברות. אנחנו רוצות לעזור להן לפתח את הביטחון העצמי ביכולת ליצור קשרים חברתיים דרך הפלטפורמה הדיגיטלית". כך נוצר המעבר מ-"Safe Up" ל"סולי".
ההשקה של המיתוג החדש של "סולי" כרשת חברתית נשית אמורה היתה לעלות בשוק הבריטי בסמוך לתחילת המלחמה. "בסוף היה שינוי משמעותי להשקה בארץ בניגוד לפוקוס המקורי. זה יצא טוב ואפשר לנשים כאן לתת תמיכה אחת לשנייה בתקופה קשה כמו זו". כאשר חזרו ב"סולי" להתמקד בשוק הבריטי, נתקלו בבעיה: "התחלנו לסבול מאנטי ישראליות, גם מתוך הפלטפורמה – בנות מכל מיני מקומות מצאו חשבונות של בנות ישראליות וכתבו להן דברים נוראיים. מיד חסמנו את האפשרות הזו. היו גם כל מני פוסטים בתוך האפליקציה של בנות שאומרות שהן אוהבות אותה, אבל גילו שהמנכ"לית 'ציונית' ו'חלק מרצח העם'. יש לנו מערכת בינה מלאכותית שמזהה את הפוסטים האנטי ישראליים וחוסמת אותם מראש. אחר כך אנחנו מנהלות שיחה עם אותן משתמשות, אך לצערי לרוב אנחנו חוסמות אותן. כרגע אנחנו משאירות את הזהות הישראלית שלנו מתחת לרדאר, אבל ברור שברגע שיהיה שלב שלא תהיה ברירה ונצטרך להתמודד. כנראה שגם נאבד קהל בגלל זה".
בעידן שבו קשה להגדיר מיהי אישה, עולות שאלות כלפי האפליקציה, המגדירה עצמה כנשית. "אנחנו אפליקציה של נשים, כך שמי שלא מגדיר את עצמו כאישה לא ייכנס אליה. יש הרבה טרנסיות שמאוד נהנות מהאפליקציה, אבל מבחינת מי שמגדיר עצמו כא-בינארי, זה באמת יותר מורכב. שם לצערי אנחנו נאלצות לקבל החלטה פרטנית לכל אדם שקשורה בעיקר לחזות. אם היא נראית כמו אישה, מדברת כמו אישה, ומגדירה את עצמה א-בינארית, היא יכולה להיכנס, והפוך. אנחנו מטפלות במקרים האלה בפינצטה".
רויטל בת ה-16 משתפת: "פעם אחת כשהייתי לבד בתחנת אוטובוס בחושך התקשרתי לאחת מהבנות ב"סולי", היא עזרה לי להרגיש בטוחה יותר". אביב בת ה-27 מצטרפת לתחושות: "יש לי כאבים כרוניים, ובימים כואבים ממש אני כותבת ויש פה עזרה מדהימה". היא משתפת בחוויית העזרה לנשים אחרות: "היתה מישהי שחבר שלה התנהג אליה ממש לא יפה. דיברנו יחסית הרבה ואני מרגישה שהצלחתי לעזור לה. פעם הגבתי למישהי על מה שהיא כתבה, והיא כתבה לי בחזרה שהיא ידעה שהיא יכולה לסמוך עליי שאענה לה".