סטודנטים מתלוננים על מחסור בבית תפילה בקמפוס העירוני. האוניברסיטה: אפשר להתפלל בחוץ 

הקמפוס החדש של האוניברסיטה בעיר התחתית מבטיח לסטודנטים "פתרונות ואפשרויות מגוונות בשלל תחומים", אך סטודנטים מוסלמים מספרים כי אין להם מקום ייעודי והולם לתפילה. מלבד אי הנוחות, הם נאלצים להפסיד שיעורים כדי להספיק להתפלל: "זו התעלמות מהצרכים הדתיים שלנו והתנכרות לזכויותינו כסטודנטים"

מייס מריד | 27.06.24

"כשאני שומעת את קריאת המואזין, זה ממלא אותי בגעגועים לתפילה אמיתית", מספרת רגד מוסטפא, סטודנטית למדעי המחשב בקמפוס העיר ששייך לאוניברסיטת חיפה, ומתארת את המצב הבעייתי שבו נתונים היא ועוד מאות סטודנטים מוסלמים. בהיעדר בית תפילה ראוי בתוך קמפוס העיר, הם נאלצים להתפלל במרחבים צפופים וזמניים, תוך כדי הפרעה ממשית ללימודיהם ופגיעה בחוויית הלימודים שלהם.

המסגד הקרוב ביותר ממוקם כ-10 דקות הליכה מקמפוס העיר, מה שאילץ רבים מהסטודנטים להחמיץ חלקים משמעותיים מהרצאות ולפספס חומר לימודי חשוב. "הייתי יוצאת ממש באמצע השיעור כדי להספיק להתפלל, וכשחזרתי כבר היה מאוחר מדי והפסדתי את ההמשך", נזכרת מוסטפא. "הייתי צריכה להחליט אם להפסיד את ההרצאה ולא להצליח בקורס, או להתפלל במהירות בחדר מדרגות ולהרגיש נבוכה ושלא מכבדים אותי", מוסיפה מוסטפא.

במקום מסגד או בית תפילה מתאים, האפשרות היחידה הקיימת כרגע עבור סטודנטים מוסלמים היא מקום קטן ליד יציאת חירום בבניין. "המקום הזמני בקושי מכיל שני אנשים, וכשמגיעים יותר צריך להתפלל בצפיפות ובמבוכה", מתארת מוסטפא, ומוסיפה כי החוויה של התפילה הזמנית במרחב הצר כרוכה בקשיים נוספים: "חלק מהעובדים בבניין מתלוננים לפעמים שאנחנו מתפללים שם, הם מפריעים לנו באמצע ומבקשים שנתפלל במקום אחר. זה ממש מבזה ומשפיל".

מיקום התפילה הזמני של הסטודנטים המוסלמים בקמפוס העיר. צילום: מייס מריד

בושרא דהאמשה, סטודנטית נוספת שלומדת בקמפוס העיר, מספרת כי כשמגיע זמן התפילה, ברוב הפעמים הפינה הזמנית תפוסה; במקרים כאלו היא צריכה ללכת למסגד הקרוב ולעשות שם שטיפה שלפני התפילה. כך, בנוסף לזמן ההליכה הלוך וחזור למסגד, היא מפספסת את תחילת השיעור. בנוסף, לפעמים סטודנטיות מתפללות במקום הקטן הזה, וכשסטודנטים מגיעים ורואים אותן, הם נאלצים ללכת למקום אחר כדי להתפלל. זה גורם להן לאי נוחות שהן מתפללות במקום חשוף. "אם אלך למסגד, אצטרך למהר כדי להגיע לשם, להכין את עצמי לתפילה, ולחזור מהר כדי להספיק להגיע להרצאה. אני אשמח אם יתחשבו בנו ויקצו לנו מקום קטן וסגור למתפללים. אחרת, ימשיכו להתלונן שסטודנטים מתפללים בפרוזדור בגלל שאין להם מקום נוסף", אומרת דהאמשה.

מהאוניברסיטה נמסר בתגובה: "קמפוס העיר בעיר התחתית הוא קמפוס עירוני, המוטמע בתוך המרחב העירוני והוא מספק לסטודנטים פתרונות ואפשרויות מגוונות בשלל תחומים, הרבה מעבר למה שקיים בקמפוס הר הכרמל. בנוגע למרחבי תפילה, במרחק הליכה קצר של מאות מטרים ספורים נמצאים מסגד, בית כנסת וכנסייה, כך שסטודנטים המעוניינים להתפלל יכולים לעשות זאת בקלות – בצורה שאינה שונה (ואולי אפילו טובה יותר) מזו שקיימת בקמפוס הר הכרמל".

למרות התגובה מהאוניברסיטה, הסטודנטים המוסלמים עומדים על כך שהמצב הנוכחי אינו מניח את הדעת. מוסטפא מסכמת: "אנחנו סטודנטים כמו כולם, כל מה שאנחנו רוצים זה לקבל את הזכות הבסיסית שלנו לתפילה נוחה, כבוד ופרטיות בתוך הקמפוס שלנו. להיאלץ ללכת הרחק מהקמפוס או להסתפק במרחב קטן וצפוף, זו התעלמות מהצרכים הדתיים שלנו והתנכרות לזכויותינו כסטודנטים שווי זכויות"