כאן מדברים רק עברית

 

התקהלות הסטודנטים. תצלום באדיבות דף הפייסבוק בערבית "מחאה על התנהגות עובדי המרכז הארצי כלפי משגיחי הבחינה הפסיכומטרית"

ארגון לקוי, הבטחות שווא ואיסור על דיבור בערבית במפגש ההכנה למשגיחים של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה

פלאי מאיר ומלאק ערוק

ביום רביעי שעבר (6.12) התקיים בבניין המדרגה תדרוך של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה עבור מי שנרשם להשגיח בבחינות הפסיכומטרי שייערכו באוניברסיטה החודש. ההשגחה כוללת את תפעול הבחינה, מעקב אחר זמנים, חלוקת מבחנים ועוד. התדרוך נועד להכין את הנרשמים למשימת ההשגחה. מי שהגיעו למקום נתקלו בקהל מרוט עצבים של ממתינים לתדרוך ובתור שהזדחל לאיטו.

ג', אחת מן הסטודנטיות שנרשמו לעבודה בהשגחה, מספרת כי בהגיעה למקום, האחראית על התדרוך הודיעה לנוכחים שמי שנבחן ביע"ל או אמיר"ם, שהן בחינות המיועדות לבדוק את ידיעת העברית של מי שזאת לא שפת אימם, לא יוכלו לעבוד כמשגיחים. לפי דברי הנוכחים, מידע זה כלל לא נמסר למועמדים לעבודת ההשגחה, שפינו את יומם והגיעו לתדריך לאחר שנאמר להם כי הנוכחות בו היא חובה. זאת ועוד, לנרשמים להשגחה הובטחו במפורש שני ימי עבודה, ובהגיעם נאמר להם שהם יעבדו יום אחד בלבד. כשהנוכחים התלוננו על העניין בפני האחראי מטעם המרכז הארצי לבחינות ולהערכה הם נענו באמירה שהוא כלל אינו מעוניין לראות את הדוא"ל המוכיח את טענתם. על פי ג', "חשוב לציין שיש אנשים שהגיעו לתדריך מערים רחוקות. יש להם [למארגנים] את הרשימה של מי שמגיע והם היו יכולים להגיד להם לא לבוא אם היו יותר מדי אנשים".

המייל של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה הנוקב בשני תאריכי השגחה

מכאן העניינים רק הידרדרו. חלק מן הנוכחים החלו לדבר בינם לבין עצמם בערבית על הארגון הלקוי. איבראהים חטיב, לשעבר נציג בוועד הסטודנטים הערבים באוניברסיטה שנכח במקום, עלה לבמה, הציג את עצמו והחל לשוחח בערבית על הליקויים. בתגובה, צעק לעברו אחד מנציגי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה "כאן מדברים רק עברית". חטיב ביקש להבין מה הסיבה לכך, והאחראי השיב לו "ככה". חטיב הציע לתרגם את דבריו לעברית, כדי שיובנו על ידי כל היושבים באולם. על פי עדויות הנוכחים, נציג המרכז הארצי לבחינות ולהערכה המשיך וטען שאסור לחטיב לדבר בערבית ודרש ממנו לחזור למקומו.

במחאה על גישתו של הנציג יצאו חלק מהסטודנטים מהאולם. הנציג יצא אליהם, ובחוץ התנהלה שיחה נסערת בנוגע לתקרית. במהלכה, הזמין הנציג אנשי ביטחון, בתואנה שהסטודנטים מפריעים לתדריך. בסיום השיחה הציע הנציג שהסטודנטים המוחים ישלחו אליו רשימה של חתימות הנוכחים, והעניין יטופל. וכך, אספו הסטודנטים כ-80 חתימות ועתרו למרכז הארצי לבחינות ולהערכה, על רקע ההבטחות שלא קוימו ועל האיסור לדבר בערבית. כמו כן הקימו המוחים קבוצת פייסבוק.

בראיון עם "הכרמלית" טען חטיב כי "מה שקרה בקמפוס אוניברסיטת חיפה מעיד על עלייה בדרגת הגזענות וחוסר הכבוד כלפי הסטודנטים הערבים ושפתם. הם [המרכז הארצי לבחינות ולהערכה] לא הודיעו לנו מראש שנשגיח פחות ממה שהובטח לנו. הם אינם לוקחים אחריות על מה שקרה, מה שמעיד על חוסר מקצוענות וחוסר כבוד". לעומת חטיב, סטודנטים ערבים אחרים שנכחו באולם טענו כי המחאה מוגזמת.

מן המרכז הארצי לבחינות ולהערכה נמסר כי הובהר לסטודנטים מראש שהם אינם יכולים לעבוד בהשגחה אם בכוונתם להיבחן בבחינת יע"ל ובבחינת אמיר"ם. כמו כן, נאמר בהודעת המרכז שכל הסטודנטים הוזמנו להיכנס, ושאלה מביניהם שיצאו מאולם התדרוך עשו זאת במחאה על כך שנאמר להם שיועסקו בהשגחה רק באחד משני הימים, ולא בתגובה להתנהלות הנציג.

חטיב, כך נמסר, עלה ללא רשות והתבקש לא לדבר בשפה שאינה מובנת אל ידי כל הנוכחים. "אין לדברים האלה שום קשר למעמד הרשמי של השפה הערבית, אלא להתנהלות תקינה ומכבדת".

"האחראי לא התנצל מכיוון שלא היה לו על מה להתנצל," נאמר עוד בהודעה. "כל שביקש היה לשמור על התנהלות תקינה באולם התדרוך, כדי לאפשר את העברתו".