לא לפגוע בחופש הגדול

זמן להתעסק בתחביבים, להתפתח ולחוות דברים חדשים (תצלום: רוברט קולינס, Unsplash)

כמו בכל שנה קמה המחאה התורנית נגד חופשת הקיץ הארוכה של הילדים • אבל בפועל תלמידי ישראל לומדים יותר מבכל מדינות המערב וזקוקים לחופש כמו אוויר לנשימה

מאי זומר

פעם אחר פעם עולה לשיח הציבורי נושא החופשות במערכת החינוך. גם סדר האירועים קבוע: ההורים דורשים לקצר את החופשות באופן כללי ואת החופש הגדול בפרט, יש הרבה רעש, והעניין נגמר בלא כלום כי ארגוני המורים מתנגדים למהלך שיפגע בתנאי תעסוקתם. אבל דווקא הפעם נראה ששר החינוך, נפתלי בנט, רציני ומתכוון לקצר באמת את החופש. בימים אלה משרד החינוך דן בכמה מתווים אפשריים שהועלו לקיצור, אך החלטה סופית תתקבל כנראה רק במהלך השנה.

הבקשה לקיצור החופש הגדול הגיונית. היא נובעת מכך שאין מתאם בין מספר ימי החופשה של הילדים לאלה של ההורים. למעשה, ישראל נמצאת במקום השני בין מדינות ה-OECD בפער בין ימים שבהם אין לימודים למספר ימי החופשה של ההורים. זו ללא ספק בעיה, אבל הדרך לפתור אותה היא לא לקצר את החופש הגדול.

כתלמידה, אני זוכרת כמה החופש היה הכרחי בשבילי. זה הזמן שבו נחים מכל השנה שעברה ואוגרים כוחות לשנה הבאה. יש זמן להתעסק בתחביבים, להתפתח ולחוות דברים חדשים. קיצור החופש אמנם יביאו הקלה להורים, אבל במחיר פגיעה קשה בילדים. וכדאי לשים לב שגם ככה הילדים בישראל לומדים המוןעל פי דו"ח ה- OECD מ-2014, תלמידי היסודי וחטיבות הביניים בישראל לומדים 8,752 שעות בשנה, בזמן שהממוצע במדינות המערב הוא 7,680. גם בימי לימוד התמונה דומה: ב-2015 למדו בישראל 223 ימים עם 142 ימי חופשה, ואילו הממוצע במדינות ה-OECD הוא 185 ימי לימוד ו-180 ימי חופשה. בהשוואה למדינות כמו צרפת, שבה התלמידים נהנים מ-203 ימי חופשה בשנה, תלמידי ישראל בכלל רשאים להגיש תלונה לבית הדין הבינלאומי בהאג.

קיצור החופש יביא הקלה להורים במחיר פגיעה קשה בילדים (תצלום: סטיבן ואנס, Unsplash)

אז איך אפשר לפתור את הבעיה? הפתרון הטוב ביותר הוא הגדלת מספר ימי החופשה של ההורים העובדים. במרוצת השנים אכן נעשו כמה ניסיונות כאלה, אך רובם די חסרי משמעות. באוצר ובתעשייה מתנגדים לפעולה כזאת בגלל הפגיעה האפשרית בתוצר הלאומי.

פתרון ריאלי יותר הוא הקמת קייטנות לכלל תלמידי בית הספר במוסדות החינוך, שינוהלו על ידי מדריכים ויכילו תוכני העשרה נוסף לתרבות ולפנאי. כבר היום יש פרויקט ראשוני כזה: במסגרת תוכנית "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך, הפועלת בשבועות הראשונים של החופש ומיועדת לתלמידי כיתות א' עד ג', סטודנטים להוראה, סטאז'רים, מורים מצוות בית הספר, מורים גמלאים ונוער מדריך מעבירים לתלמידים תכנים חינוכיים. הפרויקט הזה מבורך אבל נותן  רק פתרון חלקי, מאחר שהוא מופנה לתלמידי הכיתות הנמוכות בלבד. הרעיון ימצא חן בעיני ההורים, מאחר שתהיה לילדים מסגרת, ובעיני המורים כי החופשה שלהם לא תיפגע.

אם להאמין לקולות שנשמעים ממשרד החינוך, הפעם יש באמת כוונות לשנות ונראה שבקרוב יחול שינוי של ממש בלוח החופשות. בידי המשרד והשר הכלים לעשות זאת – עכשיו צריך רק לדאוג שהפתרון יהיה יצירתי ולא יפגע בתלמידים, הזקוקים לחופש כמו אוויר לנשימה.