יום החשיפה שהתקיים בקמפוס הוא הראשון מבין שורת אירועים שתא סמ"ן (סטודנטים למען נגישות), ששב לפעילות לאחר שש שנות הפסקה, מארגן להגברת מודעות בקרב סטודנטים בכל הנוגע לשיפור נגישות לאנשים עם מוגבלויות.
אלמוג וינגרטן
בשבוע האחרון של סמסטר א' התקיים בקמפוס האוניברסיטה אירוע בשם "שונים ושווים", שאורגן על ידי תא סמ"ן, התארגנות סטודנטים למען נגישות. באמצעות האירוע מקווים המארגנים לסייע בניפוץ סטיגמות בקרב ציבור הסטודנטים והסגל האקדמי לגבי אנשים עם מוגבלויות.
סמ"ן, ששמו נגזר מראשי התיבות של "סטודנטים מנהיגים נגישות", הוא ארגון הפעיל ב-17 קמפוסים ברחבי הארץ ונתמך על ידי ג'וינט ישראל והתאחדות הסטודנטים הארצית. באוניברסיטת חיפה חזר התא לפעילות השנה לאחר שש שנים, ומתחילת השנה הראה תא סמ"ן נוכחות בכנסים שונים באוניברסיטה באמצעות הצבת דוכן מידע.
לדברי סמאח סקר, רכזת סמ"ן בקמפוס, תפקידו של תא סמ"ן הוא "להעלות מודעות בקמפוס וליזום אירועים וימי שיא [ימי חשיפה] שקשורים לנושא נגישות, כמו האירוע הזה". על אף שהאירוע האחרון נדחה כמה פעמים וההודעה על קיומו נמסרה רק שלושה ימים קודם לכן, כ-30 סטודנטים השתתפו בו, דבר שנחשב על ידי המארגנים להצלחה גדולה.
ההפעלה כללה שלוש תחנות, אשר כל אחת הופעלה על ידי שני פעילים של סמ"ן.
הראשונה היתה תחנת פנטומימה, שבה חולקו פתקים למשתתפים. על כל אחד נכתבו צירופי מילים כמו "גמד וענק" או "בניין מדרגה". את תוכן הפתקים התבקשו המשתתפים להעביר לחבריהם ללא שימוש במילים, ואלה מצדם נדרשו לנחש מהם.
בתחנה השניה, "בעיות קשב וריכוז", ישבו שתי סטודנטיות עם מחשב שאליו מחוברות אוזניות. המשתתפים התבקשו לפתור תרגילי חשבון פשוטים או לספור לאחור באנגלית או לספר על עצמם באנגלית בכמה משפטים, כשבאותו זמן בו מושמעת להם ברקע מוזיקה רועשת דרך האוזניות, דבר המדמה את התחושה אותה חווים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
בתחנה השלישית, "עיוורון", התבקשו הסטודנטים לכסות את עיניהם במטפחת. לאחר מכן, הם קיבלו חפצים ונדרשו לנחש מהם באמצעות מישוש בלבד.
תגובות המשתתפים היו חיוביות מאוד. "היה לא קל אבל ממש מגניב", אמרה אחת המשתתפות. רבים גילו הבנה לגבי מטרת הפעילות: "בגלל שאני מכירה את הדברים אז זה היה הרבה יותר קל אבל אני מתארת לעצמי שבן אדם שנולד ככה אז זה מאוד קשה לו", אמרה משתתפת אחרת.
אלמוג למפל, רכזת מחוז צפון של סמ"ן, הביעה שביעות רצון גדולה: "באתי היום במטרה להכיר ולחוות את הגרעין ואני מרגישה שהצלחתם לגעת פה במלא אנשים. רואים את האכפתיות ואת הרצון לשנות עמדות".
בתא סמ"ן באוניברסיטת חיפה שתי רכזות וכעשרה פעילים. הפעילים נפגשים אחת לשלושה שבועות ומקיימים אירוע אחד מדי סמסטר. האירוע הנוכחי נולד לאחר סיעור מוחות במפגשי התא. "ביקשנו שפשוט כל אחד יחשוב על פעילות שיכולה להמחיש גם את הקשיים וגם את ההצלחות של אנשים עם מוגבלויות," אומרת סקר. "כל אחד הציע פעילות משלו וגם התנדב שהוא יהיה אחראי עליה".
"לגבי פעילויות עתידיות אני מאמינה שהם יהיו לא רק של סמ"ן אלא יתקיימו בשיתוף פעולה עם גופים כמו 'הנגישות' ו'סיפתח'", היא מוסיפה. יום החשיפה הבא יתקיים בסמסטר ב', ככל הנראה בתחילת חודש מאי.a